Slank zonder sport….hoe gaat dat?

In onze hedendaagse maatschappij worden we door onze ouders opgevoed. De meesten van hen hebben weer van hun ouders geleerd wat je eet, hoe je het klaarmaakt. Wanneer je gaat bekijken waarom die ouders dat eten klaarmaken dan kom je meestal tot de volgende conclusies;

  1. Geleerd van ouders
  2. Dit eten is niet duur
  3. Wat er op TV wordt verteld
  4. Wat de voedingsdeskundige vertelt

Wat er in dit verhaal ontbreekt is dat er wordt gekeken naar de ontwikkeling van ons lichaam. Allen weten we inmiddels wel dat we afstammen van de apen. De apen stammen weer af van de knaagdiertjes – darwinicus- Deze zijn overgebleven in het “krijt” tijdperk (relatief warm). Dat was het tijdperk toen de dinosaurus uitstierf ten gevolge van gigantische vulkaanuitbarstingen en meteoriet-inslag. waardoor het zonlicht de aarde niet meer kon bereiken door de rook. De vegetatie raakte op en er was geen voedsel meer voor deze grootverbruikers, met als gevolg dat de diertjes die zich konden terugtrekken onder de grond en leefden van zaden en wortels, het toch overleefden. Er brak een nieuw tijdperk aan. Het tijdperk van het zoogdier, het Tertair. Het tertair kenmerkt zich door de verschillende stadia. Het laatste stadium in het Tertiar is het ” Kwartair” Het kwartair kenmerkt zich door de vele wisselingen van temperatuur. In dit tijdperk verscheen ook de moderne mens.

Wat je leert van je ouders is vaak helemaal oke. Echter wat het eten betreft moet ik toch een nuancering aanbrengen. Ouders hebben er vooral baat bij om lekker te eten en dat hun kinderen ook lekker kunnen eten. Verder is belangrijk dat eten niet te veel geld kost.

Dan heb je de TV. die wil geld verdienen. Dus de firma’s die reclame maken doen dit om er beter van te worden. Die gaan je niet vertellen dat het beter is om voornamelijk groente en fruit te eten. Daar verdienen ze niets mee. denk maar aan het spotje van Joris driepinter ” drie glazen melk per dag”  of het spotje….” melk is goed voor elk”. Deze reclames zijn gestart om behoefte te kweken. Want vroeger waren er vele kleine boertjes die nauwelijks een bron van inkomsten hadden. Wanneer we dan in de natuur kijken dan zie je daar geen een zoogdier melk van een ander zoogdier drinken op het moment dat het zelfstandig door het leven kan. Dus evolutionair gezien past het al niet in het plaatje.

Dan het biochemisch verhaal. Bio betekent “leven” en chemisch is de interactie en reactie van de stoffen. Ons lichaam werkt op vloeistof; ons lichaam beschikt over een orgaan dat dit verzorgt….de maag. Wanneer we iets eten wat vast is dan beginnen we met onze mond aan het werk -kauwen- dan komt er al speeksel bij. Dit speeksel maakt het al vochtig en helpt de spijvertering in de nog volgende organen. Vervolgens slikken wij het door. Het voedsel komt dan in onze maag. Onze maag is een geweldig orgaan. het kan met de aanwezige zenuwen voelen of er maagsappen nodig zijn en hoeveel. Nog belangrijker is dat onze maag de samenstelling van dit maagsap kan regelen. Wanneer we een stukje brood eten komt er veel milder maagsap dan bij een stukje vlees. Bij het eten van fruit komt er nauwelijks maagsap. Het maagsap wat er dan komt is vriendelijk voor je lichaam en zorgt er niet voor dat je botten ontkalken.

En dan de voedingsdeskundigen. Die zitten op school en studeren braaf uit hun boekje, wat is geschreven door nog oudere geesten die niet de inzichten hebben die er  tegenwoordig zijn.

 

Maar hoe dan?

Het antwoord ligt in de natuur. Net als Darwin ben ik op dit spoor gekomen door te denken. Het begon allemaal zo…..in mijn jonge jaren mocht ik naar de saxofoon les. Ik kreeg daar les van Wiel Vervoort, inmiddels directeur op die muziekschool. Deze man vroeg mij een keer ” Paul, heb je melk gedronken voor je naar de les kwam”? Dit had ik, want ja…melk is gezond…toch? Wiel die zei….als je melk drinkt dan ga je kwijlen. Dus ik beloofde hem dat ik dat niet meer vooraf zou doen. Ik ging gewoon verder met mijn tienerleven. Een tijd later merkte ik op dat vrienden vertelden” als ik aan een stukje chocolade denk dan loopt me het water in de mond”. Dat had ik al eens eerder gehoord. Ik ging in de bibliotheek uitzoeken  (er was nog geen internet) wat nu eigenlijk dat speeksel doet. Na veel zoeken ontdekte ik het. Speeksel ondersteunt de spijsvertering. Des te slechter het product is wat wij eten. Des te meer speeksel wordt er aangemaakt. Dit lichaam is bezig zichzelf te beschermen tegen de onwetendheid van de bezitter.

Later ontdekte ik het boek ” een leven lang fit”  (fit for live). Dit boek beschrijft heel veel voedingszaken heel begrijpelijk. Het gebruikt de natuur als voorbeeld. Ieder mens kan begrijpen dat je in de natuur overleeft als je het voedsel kunt eten wat er groeit. Daarbij ga je natuurlijk dat voedsel eten wat je het lekkerste vindt. Dat doen alle dieren. Nou dan hoef je niet meer lang na te denken. Want brood dat groeit niet in de natuur. Dus dat valt af. Havermout vlokken kan wel want deze komen zo in de natuur voor. Fruitdrank…dat groeit niet in de natuur, dus valt af. etc. etc. Een geweldig boek. Dit boek zorgde er voor dat ik op 22-jarige leeftijd het roer omgooide. Ik ging over op fruit en groenten. Ik maakte een heftige ontwenningsperiode door met veel hoofdpijn; dit duurde 4 dagen. Daarna was ik ..ja waar was ik, ik voelde me in ieder geval lichter. Na twee weken was ik al 8 kg. afgevallen. Gewoon, door het eten van groenten en fruit, echter het volledig nalaten van snelle suikers was me nog niet duidelijk.

Zo leefde ik ongeveer 25 jaar verder tot ik het boek van “de voedselzandloper” ontdekte. In wezen vertelt dit boek hetzelfde, echter dan met een totaal andere inslag. Het is doorspekt met uitslagen van medische onderzoeken….dit is dus wetenschappelijk!!!! maar dan in begrijpelijke taal, een heerlijk boek om te lezen. Tja…alles wat ik doe moet wetenschappelijk en evolutionair kloppen…probeer het maar, het voelt SUPER!

De grootste ontdekking in dit boek is het verhaal over suiker. (Dr. Cynthia Kenyon). Zij is Professor in Amerika. Ze heeft onderzoek gedaan met suiker. Zij heeft 6 muizenpopulaties gevormd en deze gevoed met suikerhoudend voedsel. De eerste populatie kreeg geen suiker in het voedsel en populatie 6 kreeg maximaal suiker. Zij stelde zo vast dat groep 1 geen kanker ontwikkelde en 2 keer zo oud werd als populatie 6. Waarbij opgemerkt moet worden dat populatie 6 allerlei kankers ontwikkelde.

Dit heeft mij ertoe gebracht om te stoppen met suiker. Een half jaar later was ik van broekmaat 33 naar 28 afgevallen…..on-ge-loof-lijk!!!!. Ik had mijn tienermaat weer terug.

Ik tob al vanaf 1992 met een ongelooflijk slechte stoelgang…bij internisten geweest…geen resultaat. Toen ik stopte met suiker kon ik na 1 week weer normaal naar toilet!

Mensen zijn voor 98% gelijk aan de aapachtigen en behoren zo veel mogelijk op die manier te eten.

Geef een reactie