Botontkalking

BRUSSEL – Een vegetarische voeding beschermt het lichaam beter tegen allerlei ziekten zoals botontkalking dan een vleeshoudende voeding. Dat bevestigt een studie van biometricus Peter Deriemaeker en enkele collega’s van de Vrije Universiteit Brussel.

Eiwitten bevorderen botontkalking. Tegenstrijdig genoeg stimuleren eiwitten ook de aanmaak van bot. Of ze een positief of negatief effect hebben, hangt grotendeels af van de rest van het voedingspatroon, bijvoorbeeld het eten van voldoende groenten en fruit, maar ook van iemands genetische achtergrond, leeftijd en geslacht, zo wordt in een mededeling van de VUB over de studie uitgelegd.
Deriemaeker en zijn collega’s vergeleken een groep vegetariërs met een gelijkaardige groep niet-vegetariërs. Hoewel de opname van calcium, fosfor, natrium, magnesium en kalium in beide groepen binnen de aanbevolen waarden lag, bleek de opname van magnesium en kalium significant hoger bij vegetariërs. Zij hadden aanzienlijk meer fruit en groenten gegeten.
“Er tekent zich dus een duidelijk verschil af tussen beide groepen. De resultaten staven het eerdere vermoeden dat een dieet rijk aan plantaardige voedingsstoffen (…) het lichaam beter beschermt tegen een hele reeks ziekten zoals osteoporose.”

 

http://www.medinews.be/article.asp?id=35651

Geef een reactie